dt 400x200px (1)

Φυσικοθεραπεία

Φυσικοθεραπεία - Είδη και οφέλη

1.Θεραπευτική Άσκηση

Θεραπεία μυοσκελετικών, ορθοπεδικών και αθλητικών κακώσεων
Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί το πιο τεκμηριωμένο μέσο αντιμετώπισης μυοσκελετικών, ορθοπεδικών και αθλητικών τραυματισμών. Με τον όρο θεραπευτική άσκηση εννοούμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που βασίζεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων αναλόγως το πρόβλημα του ασθενή.

Πού βοηθάει η θεραπευτική άσκηση στη φυσικοθεραπεία?
Η θεραπευτική άσκηση συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σώματος, όταν υπάρχουν ασυμμετρίες στην κίνηση και τη δύναμη. Επίσης, συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκπαίδευση του σώματος σε σωστά πρότυπα κίνησης, που έχουν αλλοιωθεί λόγω δυσλειτουργιών και προβλημάτων υγείας.

2.Dry Needle Technique

Η μέθοδος βρίσκει τέλεια εφαρμογή στους μυϊκούς σπασμούς και τα trigger points (pain trigger points) που εμφανίζουν οι ασθενείς σε όλα τα μέρη του σώματος. Με τον όρο μυϊκός σπασμός εννοούμε σφιχτές μυϊκές δέσμες που αισθάνεται κανείς, για παράδειγμα στον αυχένα, την πλάτη, τις γάμπες, τους γλουτιαίους κ.λπ. Αυτές είναι οι περιοχές των μυών που οι ασθενείς συνήθως αποκαλούν «κόμπους».

3.Recovery Boots 

Το Recovery Boots είναι μια επαναστατική μέθοδος παθητικής αποκατάστασης και αποκατάστασης για ολόκληρο το σώμα. Η συσκευή κατασκευάζεται στην Αμερική, χρησιμοποιείται από αθλητές του NBA τα τελευταία χρόνια και έχει ταχεία επίδραση στο λεμφικό, φλεβικό και μυϊκό σύστημα.

4.Tecar Therapy

Η ενέργεια WINBACK είναι ένα ρεύμα υψηλής συχνότητας που κυμαίνεται μεταξύ 300 kHz και 1MHz. Επιταχύνει τη ‘φυσική αναγέννηση’ των βιολογικών ιστών. Η χαμηλή της ένταση την καθιστά μια εντελώς μη επεμβατική και 100% φυσική ενέργεια για το ανθρώπινο σώμα.

Ταχύτερη Αποκατάσταση

Η ενέργεια WINBACK προκαλεί στο κυτταρικό περιβάλλον μια ροή ιόντων με εξαιρετικά ταχείες ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Οι ταλαντώσεις αυτές αυξάνουν της διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Έτσι, ευνοούνται οι ενδοκυττάριες και εξωκυττάριες ανταλλαγές, αυξάνοντας τη βιοδιέγερση και την επούλωση των ιστών.

Άμεση και Διαρκή Αναλγησά

Η ενέργεια WINBACK αναστέλλει την αίσθηση του πόνου για περισσότερο από 48 ώρες. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από τις ταλαντώσεις της ενέργειας που διαταράσσουν τη συμβατική εναλλαγή σήματος του πόνου. Έτσι, οι νευρικές ώσεις διακόπτονται και ο ασθενής νιώθει άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Η ταχεία εξάλειψη του πόνου είναι ζωτικής σημασίας για μια πιο αποτελεσματική αποκατάσταση.

Λεμφική Παροχέτευση

Με την αύξηση της έντασης της ενέργειας WINBACK η φυσική αντίσταση των βιολογικών ιστών μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα, βελτιώνοντας τις διαδικασίες απορρόφησης, πίεσης και επαναρρόφησης και επιταχύνει τις τεχνικές της λεμφικής παροχέτευσης. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, η αύξηση της τοπικής θερμότητας προκαλεί την αγγείωση των λιγότερων αρδευόμενων περιοχών (ινώσεις, συσπάσεις), απελευθερώνοντας έτσι την κίνηση.

Θεραπεία WINBACK

Η θεραπεία WINBACK TECAR είναι ιδανική για την αντιμετώπιση όλων των μυοσκελετικών προβλημάτων. Στην τρέχουσα πρακτική, η συχνότητα των συνεδριών είναι από μία έως τρεις την εβδομάδα και ρυθμίζεται από το θεραπευτή ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Εάν κριθεί απαραίτητο η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιείται καθημερινά.

Οξείες Παθήσεις

Μια άμεση θεραπεία 4 συνεδριών μπορεί να δοθεί χωρίς παρενέργειες, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 10 με 15 λεπτά και μπορεί να συνδυαστεί με μια συνεδρία κινησιοθεραπείας.

Χρόνιες Παθήσεις

Μια θεραπευτική αγωγή από 8 έως 10 συνεδρίες με ένα ρυθμό 2 έως 3 ανά εβδομάδα είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη αναδιοργάνωση των ιστών. Η διάρκεια των συνεδριών αποφασίζεται ανάλογα με την περιοχή και την παθολογία και κυμαίνεται μεταξύ 15 με 20 λεπτά με δυνατότητα συνδυασμού με μια συνεδρία κινησιοθεραπείας.

Αναλγητική και αντιφλεγμονώδης δράση, διακοπή του φαύλου κύκλου πόνος-φλεγμονή-δυσκαμψία.
Απελευθέρωση του εύρους των αρθρώσεων.
Ινολυτική Δράση
Μείωση του Οιδήματος
Διευκόλυνση της Διάχυσης του αίματος
Βελτίωση της Διαδικασίας ανάρρωσης
Μείωση του χρόνου ανάκτησης
Επιτάχυνση της Επιστροφής στη φυσική άσκηση του αθλούμενου

5.Manual Therapy

Το Manual Therapy είναι μία εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η χρήση των χεριών από το φυσικοθεραπευτή τόσο για την αξιολόγηση των παθήσεων όσο και για τη θεραπεία τους.
Το Manual Therapy βασίζεται σε δύο αρχές, στον κλινικό συλλογισμό (clinical reasoning), και στην αποδεδειγμένη επιστημονική πρακτική (evidence based practice), ενώ παράλληλα κατά την εφαρμογή του χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες και εντοπισμένες τεχνικές με τα χέρια, θεραπευτικές ασκήσεις αλλά και άλλοι τρόποι διαχείρισης.

Αποτελεί μία σχετικά νέα θεραπευτική προσέγγιση στην Ελλάδα, που ήρθε να αντικαταστήσει την μέχρι τώρα θεραπεία με μηχανήματα και χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους Ορθοπεδικούς και Φυσικοθεραπευτές για την αντιμετώπιση νευρομυοσκελετικών δυσλειτουργιών.
Η θεραπεία εφαρμόζεται με τα χέρια του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή(Manual Therapist) και περιλαμβάνει κινητοποίηση(mobilisation) των αρθρώσεων, του νευρικού ιστού, των μυών, των περιτονιών και των τενόντων όπως επίσης και ήπιους χειρισμούς(manipulations). Εκτός από τις παθητικές τεχνικές που εφαρμόζονται δίνεται και ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργητική συμμετοχή του ασθενή. Με αυτό το τρόπο χρησιμοποιούνται οι ευεργετικές ιδιότητες της ενεργητικής άσκησης και της επανεκπαίδευσης του κινητικού ελέγχου.
Το Manual Therapy κατατάσσεται στις πλέον ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους, με ανύπαρκτες επιπλοκές, και έχει ως βασικό σκοπό την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του ασθενούς, στοχεύοντας στο αίτιο που την προκαλεί και όχι απλά στην ανακούφιση του συμπτώματος.

Το TheraMotion Physiotherapy είναι εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy και εξαιτίας αυτού όλο και περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, μας εμπιστεύονται.

Μείωση Πόνου
Μείωση Δυσκαμψίας
Αύξηση Εύρους Κίνησης
Μείωση του Οιδήματος

6.Laser

Η πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας του συγκεκριμένου laser (λέιζερ) παρέχει στους ασθενείς γρήγορες, απλές, σίγουρες και μη επεμβατικές λύσεις στο πρόβλημα του πόνου που οφείλεται σε παθήσεις των μυών και των τενόντων, καθώς και σε εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους.

Ήδη από την πρώτη συνεδρία, το laser (λέιζερ) μας υψηλής ισχύος, είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικό. Περιορίζει άμεσα το αίσθημα του πόνου κατά τη θεραπεία παθολογιών, όπως είναι η οσφυαλγία, αυχενικό και όλων των μυοσκελετικών πόνων.

7.Ηλεκτροθεραπείες

Ως ηλεκτροθεραπεία ορίζεται η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως στον χώρο της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης και τα αποτελέσματά της έχουν ερευνηθεί και αποδεχθεί στον διεθνή χώρο. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρευμάτων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.

Ισχυρή Αναλγητική Δράση
Αντιφλεγμονώδη και Αποιδηματική Δράση
Χαλάρωση Μυϊκών Σπασμών
Βελτίωση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας στην πάσχουσα περιοχή
Πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης
Θεραπεία της νευρομυϊκής δυσλειτουργίας
Αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων
Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών
Πρόληψη της μυϊκή ατροφίας και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων

8.Θεραπευτική / Αθλητική Μάλαξη

Η αθλητική μάλαξη είναι το είδος μάλαξης που χρησιμοποιείται για όφελος των αθλητών αλλά και των ατόμων γενικότερα που είναι ενεργά στην άσκηση.
Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση των αθλητών. Κατά την διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας πολύ συχνά δημιουργούνται κακώσεις και μικροτραυματισμοί των μαλακών μορίων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να φέρουν μεγάλο πόνο, περιορισμένο εύρος κίνησης, φτωχή αθλητική απόδοση κ.α
Σκοπός της αθλητικής μάλαξης είναι να συμβάλλει με διάφορες τεχνικές στην βέλτιστη εικόνα του μυϊκού συστήματος ενός αθλητή.

Στην διέγερση της κυκλοφορίας.
Στην λύση των ινωδων συμφυσεων.
Στην βελτίωση του περιορισμένου εύρους κίνησης.
Στην μείωση του μυϊκού σπασμού.
Στην μείωση του πόνου και οιδήματος
Στην μείωση του στρες.
Στην αύξηση της ελαστικότητας.

9. Υδροθεραπεία – Δινόλουτρο

Το Δινόλουτρο εντάσσεται στην Υδροθεραπεία.
Αυξάνει τη λεμφική και αιματική κυκλοφορία βοηθώντας στην απορρόφηση των οιδημάτων και των αιματωμάτων, βελτιώνοντας την κινητικότητα της άρθρωσης.
Επιπλέον, το δινόλουτρο αφορά στην ευεργετική, θεραπευτική και χαλαρωτική επίδραση του νερού. Είναι ένα σύστημα θεραπείας υδρομασάζ με κάδο για άνω και κάτω άκρα. Εφαρμόζεται σε:

  • Διαστρέμματα
  • Ρήξεις συνδέσμων (π.χ. πρόσθιος χιαστός)
    Ρήξεις τενόντων (π.χ. αχίλλειος τένοντας)
  • Κατάγματα
  • Θλάσεις
  • Αρθρίτιδα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ